22 Eylül 2011 Perşembe

İNCEÇAYIR KÖYÜ TARİHİ

Türkler yaşadıkları kendilerine yurt edindikleri köylere ya o köyün özelliğine göre veya o köye yerleşen ilk kişinin adını vermişlerdir. İnceçayır Köyü’nün bulunduğu yer çukur olması nedeniyle Taht-ı Kemend nam-ı diğer Yerce Kuyu veya Yerce Çayır adını almıştır. 1512 yılında İnce Çayır Köyü 5 hâne 460 akça hâsıl. 1520 yılında 950 akça hâsıl ile Kavurgalı’ya tabi olan Türkmen köyünün geliri Dulkadir beyi Şehsuvar oğlu Ali Bey’in tasarrufundadır. 1559 yılında 60 nefer, 34 hâne ve 3.200 akça hâsıl olan köyün geliri Tur Ali, Zeynel, Mansur ve Hacı’nın tîmârında olan Taht-ı Kement nam-ı diğer Yerce Kuyu Köyü’nde buğday, arpa, bostan, kendir, bal ve ot üretilmekte ve 85 adet koyun bulunmakta, ayrıca yılda 6 ay çalışan birde su değirmeni bulunmaktadır. 1575 yılında 101 nefer, 45 hâne ve 7.000 akça hâsıllı ve 2 adet su değirmeni bulunmaktadır. 1840 Yılı arşiv kayıtlarında köyün adı Bâzirgân Pınarı nam-ı diğer Yerce Çayır'dır.
Kurulduğu günden bu güne adını ve çevresindeki doğal yeşilliğini korumayı başardığı gibi son derece gelenek ve göreneklerine bağlı Türk örf ve ananelerini günümüze değin taşımayı başarmış bir köyüdür. Bu bölgede daha önceki dönemlerde de yerleşim alanlarına rastlamaktayız fakat daha çok konar göçer tarzda olmuş her hangi ev veya toplu yerleşim kalıntıları olmadığı halde özellikle teslim ve davudun tepe diye bilinen mevkilerde Müslüman mezarlıkları bulunmaktaydı. Bu mezarlar zamanla amatör define arayıcıları tarafından kaçak kazı yapılarak yok olmuşlardır. Eski çağlara ait yerleşim alanları da bulunmakta İn dere mevkiinde kayadan oyulmuş bir mağara bulunmakta bu mağaranın altında tünel olduğu ve Kerkenez harabelerine çıktığı söylenmektedir. Yarmalık bölgesinde ve Alibüdüğün Hüyük olarak bilinen mevkilerde tam tarihi bilinmemekle birlikte zaman, zaman çanak çömlek kırıntılarına ve ardıç ağacı gibi çürümeyen kalıntılara rastlanmaktadır.
İlk yerleşen aileler Türkmenistan’ın söğütlü kasabasından buraya göç eden kavas aileleridir sözcük anlamı ise elçilik ve konsolosluklarda koruma görevlisi mansında dır. İbrahim, Ömer, Ali Kavas kardeşlerle birlikte Karadavut aileleridir. Bu aileler şimdiki adlarıyla Müstecler, (Karaca) Sayit Çavuşlar,(Eciyas) Hacelagil, (Çelikaslan) İsmail Aslan) Yeterin oğlu (Karakoç) soyadını almışlar. İleride belli bir güce sahip olmasını önlemek için hepsine farklı soyadı vermişlerdir. Köyün en kalabalık nufusuna sahiplerdir. Karadavutlar ise Davuter, Karadavut, Karaduman, Arapoğlu soyadlarını taşımaktadır. Sonraki yıllarda Kabakçı aileleri Yozgat Kabaktepe ve Topçu'dan gelmişlerdir şu anki taşıdıkları soyadları Kandemir, Karabulut, Kaplan ve Kabakçı'dır. Yörükler diye bilinen şimdiki Selvi soyadını taşıyanlar lakabından da anlaşılacağı gibi yörük olup bu köye çoban olarak gelmişlerdir ve köye yerleşmişlerdir. Tüccarlar diye bilinen şimdiki Karaaslan ailesi hayvan tüccarı olarak bu köye hayvan satmaya gelir ve s on derece yeşillik ve sulak bu köye yerleşir. Akif Hocagil diye bilinen Karataş ailesi köye imam olarak gelirler ve bu köyde kalırlar. Alikagil diye bilinen şimdiki Tarikçiler de sonradan yerleşenlerdendir. Aydınlı Necip diye bilinen şimdiki Tokgöz ailesi Aydın'dan gelip bu köye yerleşmişlerdir. Efal (Efegil) diye bilinen Akbaş ailesi Ege'den gelerek bu bölgeye yerleşmişlerdir. Şerefli ailesi Esefakı'dan gelmiştir bu soyadını da o zamanki köy muhtarı olan 1. Dünya Savaşına ve Çanakkale savaşına katılmış köyümüzün madalyalı gazisi Merhum Seyfullah Şereflidir madalyasından dolayı bu sülaleye Şerefli soyadını kazandırmıştır.

Kültür [değiştir]

Köyün kültürü Yozgat merkeze yakın bir köy olup aynı şiveyi ve özdeğerleriyle bir bütündür. Ünlü yemeklerinin en başında Madımak yemegi, Herle çorbası, mercimekli pilav turşu, koyun yoğurdu, tatlılardan ise Uyutmasına doyum olmaz. Özellikle buğday sütünden yapılan ve atalarımızın Orta Asyadan bugüne değin yaptıkları (üğüt) herkes tarafından çok beğenilmektedir ve soguk suyu ile meşhurdur.
Düğünleri ise başlı başına bir ziyafet şölenine dönüşmektedir. 4 gün düğün yapılmakta ve yemek verilmektedir.

Coğrafya [değiştir]

1520 yılında Hüseyin Âbâd Nâhiyesi'ne [Alaca], 1536 yılından 1870 yılına kadar Sorgun Nâhiyesi'ne bağlı olan köy 1870 yılından sonra Yozgat merkez ilçeye bağlanmıştır. [Kaynak : Musa URGAN] Yozgat merkezine 22 km uzaklıktadır.

İklim [değiştir]

Köyün iklimi kasım, aralık, ocak, şubat ve mart ayları soğuk ve karlı geçmektedir. Nisan, mayıs da serin ve yağmurlu geçmekte. Haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim ayları sıcak ve ılık geçmektedir.

Nüfus [değiştir]

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 337
1997 371

Ekonomi [değiştir]

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Altyapı bilgileri [değiştir]

Köyde, ilköğretim okulu vardır. İlkokul üçüncü sınıfa kadar köyde burada okumakta yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon çalışmalar devam ediyor. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köy bilgilerine ulaşım için 05354356667 nolu telefonu arayabilirsiniz.
Yozgat ile Sorgun arsında Ankara-Sivas yolu üzerindedir. İnceçayır köyü asfalta 600 m uzaklıkta geniş bir ağaçlık alanın arkasında kaldığından köyün tamamı gözükmemektedir. Komşu köyleri Fakıbeyli, Kavurgalı, Buzacıoğlu, İşleğen, Yukarı Taşlık, Aşağı Taşlık, Aşağı Karakaya ve Kababel köylerinin merkezinde yer almaktadır.
Akarsuları: Eğriöz ve Teslim çayı geçmektedir. Köy iki tepe arasına kurulmuş olup sırtını Argaç tepesine yaslamış doğuya bakmaktadır. Doğusunda ise Mezar tepesi yer almaktadır. Arazisi oldukça düz ve geniştir. Akarsuların bolluğu yanında köy merkezinde 7 adet pınar 365 gün kesintisiz akmaktadır. Köy arazisinde birçok yerde eski yerleşim bölgeleri bulunmakta bu kalıntılar ve yerleşim bölgeleri hakkında yeterince araştırılmadığından kesin bir bilgi bulunmamaktadır.
1840 Yılında İnceçayır Köyü’nde Soylar:
Hâne 1- orta boylu kumral sakallı MOLLAÖMEROĞLU Molla Osman (Köy imamı)
Hâne 2- orta boylu ak sakallı DAVUDOĞLU Ebû Bekir [Bekir Kethüdâ]
Hâne 3- orta boylu kır sakallı HACIOĞLU Mehmed [Kavas]
Hâne 4- orta boylu kır sakallı HACIOĞLU Ali [Kavas]
Hâne 5- orta boylu kumral sakallı HACIOĞLU İsmail [Kavas]
Hâne 6- orta boylu ak sakallı MOLLAALİOĞLU Ömer
Hâne 7- orta boylu kır sakallı YENİİLLİOĞLU Mustafa [Taraşoğlu]
Hâne 8- orta boylu kumral sakallı YENİİLLİOĞLU İsmail [Taraşoğlu]
Hâne 9- uzunca boylu kumral sakallı İBRAHİMOĞLU Hüseyin
Hâne 10- uzunca boylu kır sakallı KELBEKİROĞLU Osman
Hâne 11- orta boylu kır sakallı MANAS(?)OĞLU İshak
Hâne 12- uzunca boylu kır sakallı KABAKCIOĞLU İbrahim
Hâne 13- uzun boylu kumral sakallı KARAMEHMEDOĞLU Süleyman
Hâne 14- orta boylu kumral sakallı KARABEKİROĞLU Osman
Hâne 15- orta boylu kır sakallı KARAİMAMOĞLU Veli
Hâne 16- orta boylu kır sakallı DAVUDOĞLU Mustafa
Hâne 17- orta boylu ak sakallı GÖKBEKİROĞLU Osman
Hâne 18- orta boylu kumral sakallı SADEFOĞLU Osman
Hâne 19- orta boylu kumral bıyıklı SADEFOĞLU Ömer
Hâne 20- uzunca boylu kara sakallı tek gözlü KARAVELİOĞLU Hasan [Çamurluoğlu kör Hasan]
Hâne 21- orta boylu kır bıyıklı KÖHNELİ Receb
Hâne 22- Dul Aişe Hatun
Bu bilgiler Osmanlı arşivleri ve Yozgat'ta araştırmalar yapan Değerli Araştırmacı Yazar; Musa URGAN]  ve Osman Karaca tarafından kaydedilmiştir.

1 yorum:

Salih İnceçayır dedi ki...

Bende İnceçayır köyündenim soyadımızda inceçayır,fakat köyde arazimiz olmadıgı için köy de kimseyi tanımıyorum,Dedemlerin soyadaları önce sadefoglu imiş sonra inceçayır olarak degiştirmişler,dedemlerin evi köyün camisinin yanında bir defa gitmiştim köye,dedemin annesine beyaz nine derlermiş,şimdi hadis profösörü olan Yaşar Kandemir'in babası köyde imammış,dedemin annesi felçli kalınca ben sana bakarım talalrını bana bagışla diyerek kandırıp elinden almış tabiki bakmamış tüm mala el koymuş,bizler mal peşinde degiliz bunu defalarca sayın profösöre anlattık sadece bizden helallik iste başka bir şey istemiyoruz diye ama kendisi adı gibi bildigi bu durumu inkar etmiştir,İnşallah hayrını göremez duyumlarımıza görede göremiyor,babası mahşe günü hesabını verecektir.